Categoriëen: Algemeen
Het schort is hot!
‹ Terug naar het overzicht

Het schort is hot!

Het schort is hot!

Het schort is hot!

En dan hebben we het niet over het huis- tuin- en keukenschort; nee, het stoere schort is in!. Ruwe materialen zoals canvas, leer en denim zijn de stoffen van nu. En of je nou ambachtsman/vrouw bent, in de tuin werkt, of gaat barbecueën, het schort is hot!

Het schort kent al een behoorlijke geschiedenis. Een korte versie: 

Al in de Middeleeuwen draagt men schorten. Mannen en vrouwen die de oogst binnen halen, koken, timmeren, feest vieren; het is terug te zien op illustraties in boeken van de Italiaanse schrijver Giovanni Boccaccio uit begin veertiende eeuw.

In de zeventiende eeuw zien we dat in Nederland schorten worden gedragen, door eigenlijk iedereen; een rechthoekige lap stof om het middel vastgestrikt. Eind zeventiende eeuw worden de lange schorten gedragen door werkmannen en vakwerklieden; koks, slagers en bakkers dragen de korte variant.                                                                                        

In de achttiende eeuw gaan kokkinnen de boezelaar (met bovenstuk en band in de nek) dragen en ook het jasschort wordt populair. In de jaren vijftig van de vorige eeuw wordt het vrouwenschort een modeaccessoire, met fijne stoffen en ruches. Plattelandsvrouwen dragen tot ver in de jaren zeventig dagelijks een schort. Daarna raakt het schort, vooral bij vrouwen uit de gratie: het is nu meer een symbool van ongelijkheid en onderdanigheid.

Inmiddels is dat beeld helemaal veranderd, het schort wordt nu weer volop gedragen door personeel in hippe restaurants en eetwinkeltjes, en bijna vanzelfsprekend in de creatieve beroepen. En of je beroep het nu wel of niet vereist, een schort is ook handig door de vele zakken.

Tegenwoordig koken we thuis toch ook op sterrenniveau? En zo niet dan lekker een schort omknopen wanneer het tijd is voor de barbecue of als het onkruid gewied moet worden ;-)

Dit Dus by Co. heeft stoere Uashmama® schorten!