Categoriëen: Design
Piet Hein Eek
‹ Terug naar het overzicht

Piet Hein Eek

Piet Hein Eek is een Nederlandse ontwerper en bij de meeste mensen vooral bekend om zijn sloophouten meubelen.

Zijn idee was om in een tijd van perfectie, te laten zien dat niet perfecte producten toch functioneel konden zijn, en hij wilde ontwerpen met middelen die voor handen waren. Dit resulteerde in een kast van sloophout waarmee hij afstudeerde aan de Design Academie in Eindhoven.

Piet Hein Eek wil geen onpersoonlijke massaproductie maken maar unieke producten met afvalmateriaal uit de industrie en natuur. De gebruikte materialen zijn ongewoon en bepalend en hieruit ontstaan verrassende producten. Naast het ontwerpen en fabriceren, houdt Piet Hein Eek zich ook bezig met het inrichten van gebouwen

De combinatie van ongewoon materiaalgebruik en minder gebruikelijke maar eenvoudige productieprocessen, is een rode draad in zijn werk geworden.

Het broodmandje op de foto is een ontwerp van Piet Hein Eek. En als je bovenstaande hebt gelezen begrijp je ook zijn keuze voor dit materiaal. Het hout is van palmhout gemaakt. Een mooie en snelgroeiende grondstof met als nadeel dat het snel krom trekt. En hier komt de uitdaging om de hoek kijken. De mand is opgebouwd uit dunne aan elkaar geregen latjes en kunnen op deze manier krimpen en uitzetten wat ze willen: het product blijft intact.

Deze manden zijn ontworpen door Piet Hein Eek, gemaakt door Vietnamese houtbewerkers en voor het knopen van de draden hebben ze advies gevraagd aan de vissers in hun dorp. Hoe fijn is dat als je kan samenwerken en van elkaars vakmanschap kan leren!

O ja, het brood in het mandje is afkomstig van mijn lief. De liefde van: het bakkersvak, ontwerpen, houtbewerken en de vissers samen op één tafel. Ook zo'n mandje op tafel? Kijk eens bij Dit Dus by Co.